torsdag 25 juni 2009

Lätt för hjältar att vara coola

Såg Gladiator igen för sjuttielfte gången igår.

Har ni tänkt så lugn han är, och att han alltid säger de rätta fårordigt coola.
Lite sand mellan händerna så kan han leda en arme, slå hjäl vältränade gladiatorer o.s.v. Ja han till och med sa klassiska klokheter i de mest pressade situationerna. Så kloka saker att inte ens kjesaren han tjänande, Marcus Arelius som var en av sin tids stora filosfer kunde komma på något så genialt.
Han klarade av att sin familj dog, med hedern i mer än behåll, Och då hans gamla kärlek som valde en annan än honom för att det passade sig, för makten så stod han bara där och helt coolt sa precis de rätta. Sure.

Hallå, visst är det overkligt att han slaktar järnet av vältränade gradiatorer som värsta Stålmannen. Men ni som skrivit manuset. Om han skall vara det minsta lika vi vanliga männsikor så bör väl han också bli nervös, börja stamma. tappa kontrollen och säga helt andra saker än planerat. Visst, har han riktigt tur så kanske det inte blir helt fel iaf. Som för oss andra. Och har han riktigt tur så kanske han inte tappar andan och syretillförseln till hjärnan slutar. Har hjärklappning i flera timmar och kanske till och med kissar på sig då han väntar på en säker död. Ähh, det är väl han som är normal och jag som är annorlunda, det där overkliga ufot, one of a kind. En som blir könstig då sådana situationer dyker upp. Inte undra på att man inte blev krigare. Länge leve filosofer, som tänker ut det som är så nära det rätta o säga som det går. =) Synd då förstås att det kloka är mer än glömd då det behövs. :P Eftersom starka känslor är starkt styrande.

En liten vimsig kram

PS. Jag gillar filmen, filmmusiken o ...

onsdag 24 juni 2009

Historiskt intressant

Man blir förundrad över historien. Att den är kausal det råder naturligtvis ingen tvekan. Men ju mer jag läser desto mer inser jag att det egentligen inte är vad som skett som alltid är det primära kausaliserandet. Hur det som skett tolkats, vad folk tror har skett o.s.v. Verkar minst lika viktigt. Felaktiga eller förvrängda bilder om vad som var typiskt bara för ett 50 tal år sedan får konsekvenser såväl idag som på framtiden. Hur vi i allmänhet tror påverkar oss ibland kanske mycket mer än vad som skett. Det är naturligtvis inte bara av ondo. Men en sak får det en att fundera över, det personliga planet.
Lögner.
Att acceptera lögner om något kan påverka mer på sikt än på kort sikt. Om någon ljuger om dig och du inte försöker eller inte lyckas göra något åt det så kan det ställa till en himla massa på sikt.
Och dina egna lögner om andra kan ställa till en massa konsekvenser för den personen på sikt. Och kanske också för dig. Ordspråket : "Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv i" vet jag av erfarenthet att den inte alltid stämmer. Men ibland gör den det.
Och även om den inte alltid gör det.
Visst är det väl tillräckligt mycket orsak att lögnen kan orsaka en massa elände för den du ljuger om att låta bli att sprida felaktiga rykten om den eller andra?
Tänk att jag hjälp till med att förhindra felaktiga rykten. Det gör mig stolt. Önskar dock att jag kunde göra mer.

Kram

tisdag 23 juni 2009

Säg mig

gör jag rätt?
är det så här jag ska bete mig?
eller ska jag trotsa o skrika?
jaga och fäkta?
elda och bränna skepp?
bevisa att jag har rätt?
eller hur fel jag är behandlad?Att inget kräva
att vänta
inget

De var en gång en saga...


... och så levde de lyckliga i alla sina dagar.

Rikligt med bär vid min port

Idag ska jag till tandläkaren. O förmodligen förstöra min ekonomi. Tur jag är rik...
Men mina pengar är inte mina pengar de är dina. Jag sparar som sjutton hela tiden till dig.

Har varit riktigt slut de senaste dagarna. Värk o trött. Så kanske det blir då man åstakommit en del. Man slappnar som av lite.

Vi var i Eva-lena o Lasses stuga i Bälttjärn på midsommar. Mysigt var det. En liten oas i skogen (långt, långt,långt inne). På midsommardagen så jobbade jag på travet. Blev så trött. Hade tänkt dricka en öl efter men var inte ens i närheten av att orka. O, å vinna. Däremot på söndag blev de sex på v7. Inte så spännande som det låter med sex jämnt ;). Men 600 dock.

Har blivit beordrad att läsa romaner som utspelar sig i intellektuell 1700-tals miljö.
Jo, jo. undrar om denna blogg, om min och andra jag känners DAGBÖCKER kommer att räknas som intellektuell litteratur i framtiden.
Jag menar:
"Trötta, slitna, , arga, gå till tandläkaren, hur ska jag veta att jag valt rätt, dumma af, föräkringskassans alla regler, städar, dömd till en evig längtan, synd om mig, vad vill du, vem är du och hur tusan vet du det. Eller dagböcker som på något sätt försöker rättfärdiga handlande som skrivaren själv egentligen skäms lite över, eller ganska mycket, kolossalt mycket. Ska jag köpa mjölk. mata kaninen, rasta hunden eller bara lata mig. Vad är meningen med mitt liv? Var är du? Kom tillbaks du får inte lämna mig (En Fritorpstitel på låt som griper )".
O.s.v. i oändlig avskrivning. Ähh, jag tror nog att alla våra skrifter blir ett bra tidsdokument, men till vad som är intellektuellt räknas väl sådant som är skrivet om och av högutbildade, och dem emellan. Så även om vi är klokast, för de är vi väl ;). Så kommer det nog bara att räknas som pladder. Puss bedömare, de bjuder jag på, och det tror jag också att de jag känner gör de. För vi är iaf snälla. Så håll i er.
Jag har bär utanför min port.
(den titeln och avslutningen är allt något att bita i för er som tror att ni är intellektuella) try it

onsdag 17 juni 2009

Det blir mer

JA vad ska man säga. Jag har så mycket jag skulle vilja berätta om de senaste dagarna. Solen har faktiskt skinit för mig på nå konstigt sätt. Poesifestivalen var lysande =) Dåligt dikt.
Är inbjuden på Bokmässan i Göteborg av mitt förlag. Till psykologiveckan på Umeå Universitet. JA man haver vad man görer. Som den som inte kunde stava sa (undertecknad).

Snabba steg på den blöta trottoaren
påminde mig om att det regnade i alla fall,
att jag har målet kvara att sträva efter
även om det var igår målet blev uppfyllt
enligt Metros orientaliska horoskop.
Treasureeye uppnåde dock en ny Deed
i Forgotten Tresure hall deep down in Moria
under nattens mörkaste timmar under
den norrländska midsommarsolen
under din frånvaro.
Leve myggen
de som suger ut allt
utan att dö av förgiftning.
Tänk på att de inte tycker att du luktar dåligt.
Var tacksam.
Puss

lördag 13 juni 2009

Den falska lyktans sken

I den falska lyktans sken,
är det sanningen
som hamnar i skuggan.


Ja vi vet att du älskar henne
att det är därför du ljuger och skadar.
Jag lider verkligen med dig
på grund av dig,
och hoppas att du finner stillhet
och slipper låtsas
att du gillar Y.


Jag får snart frid
får inte synas.
Hoppas hon som du är kär i
hittar andlighet
och slipper leva på sin skönhet.


I visheten
bör ingen av er leta svar.
Det gjorde jag
och nu verkar det så
att den dimma jag är
tunnas ut
och blåses bort.


Utan att det erkänns
att det är därför ni inte kan somna
nu då ni måste sova
i skenet av denna diktens titel.onsdag 10 juni 2009

Åker iväg nu igen

Ja nu åker jag iväg ner till småland. Till Nässjö. Poesifestival och examen på skrivarkursen. Tåg inatt, pluggande o festivalande hela helgen. Imorgon tar min älskade dotter examen. tyvärr missar jag den. Får med mig min son och han flickvän hem till norrland på söndag.
Har själv tagit Filosofie kandidat examen. Skrivpedagogexamen tar jag ju i helgen. Läser historia o historieromanskrivande över sommaren. 200% Har över typ 80 poäng efter examen är klar, på universitetetet att använda till framtida magisterexamen i filosofi om jag vill.
Ska jag vara ärlig så är det bästa sättet att överleva att hålla på med något som håller hjärnans tankar sysselsatta istället för det vanliga som gör ont. Tur att jag också har några böcker till att göra klart. Annars blir jag väl tokig snart.

Kram på er alla. Ta hand om era vänner. Vem vet vi. Vi kanske ses snart.

tisdag 9 juni 2009

Oj, vilken förmiddag

Sitter nu på historialektioner. Får nu veta en del om reformationen. Skoj.
Idag har jag fått läsa Piteåtidningen recencion av min bok.
http://www.pitea-tidningen.se/kultur/artikel.aspx?ArticleId=4670626
Bugar och tackar ödmjukt.
Har också fått veta att jag kan hämta ut min filkand i filosofi examen.
Ja trotts en strulig morgon är detta hittills en bra dag.
Hoppas på fortsättning.

Oj så snabbt en morgon kan gå

Visst är det konstig?
Två, morgonar. Man vaknar exakt samma tid. Har exakt lika lång tid på sig.
Ändå så går den ena morgonen så mycket snabbare än den andra.
Man hinner knappt vakna.
Får inte i sig någon frukost.
Solen bländar.
Det är nästan så kalosongerna blir bakofram
Rakar tänderna och borsta hakan.
Och man vet inte ens vad man hetter.
Oj, nu går bussen snart.
har jag tagit medecinerna?
Var är böckerna, datorn, min väska
Jackan MOBILEN.
BUSSEN

lördag 6 juni 2009

Svenska Nationaldagen

Att vara svensk är att bry sig,
att bry sig om alla.
Att vara svensk är att visa medmänsklighet,
att visa medmänsklighet emot alla.
Att vara svensk är att vara för fred,
att vara fredlig i alla situationer.
Att vara svensk är att kräva rättvisa,
att kräva rättvisa åt alla.
Att vara svensk är att kämpa för trygghet,
trygghet för alla.
Att vara svensk är att kämpa för frihet,
frihet åt alla.
Att vara svensk är att vara tolerant,
tolerant emot alla.

Och att vara svensk är också, att inse, att alla människor på vår jord vill de samma. Att det inte är något speciellt svenskt att bry sig om andra, att visa medmänsklighet, vara fredlig, kräva rättvisa, trygghet och tolerans emot alla. Det är mänskligt.

Alla människor på denna jord har två saker gemensamt. De vill vara så lyckliga som möjligt, och alla vill lida så lite som det går. Därför ber jag er, gör det till er uppgift att förstå era medmänniskor strävan efter lycka. Och hjälp alla, hjälp alla, oavsett vem de är att få så mycket de kan av denna lycka.
Det är det bästa sättet som ni kan hedra vår nationaldag.

Visa medmänsklighet. Var fredliga och kämpa för alla.


Detta tal skrev jag imorse och höll under demonstrationen mot Nazismen på Skellefteåtorget inför drygt 800 personer. Konstigt nog blev jag inte nervös det minsta. Varför är jag så?
Det kändes bra att få kämpa för ett ödmjukare samhälle. och det kändes bra att jag är långt ifrån ensam om att göra det. De typ 15 Nazister som dök upp på deras möte hade det nog svettigt. Den vådsamamre delen av demonstranterna var väldigt högljudda emot dem. "Inga Nazister på våra gator skrek de". Jag hoppas att det inte gick över till våld.
Träffade många trevliga människor, t.ex Linus, John och Alexander. Bara för at nämna vågra. Jag och Alexander hade en mycket intressant diskussion, som vanligt då vi träffas. Han är klok den unge pojken.

torsdag 4 juni 2009

Bestämma över liv och död

Inatt drömde jag bland annat att jag fick lov att ta beslutet att en hund skulle dö. Den var dömd att dö av naturliga orsaker (plågades typ),och en annan hund sprang efter den och nafsade den i benet. Av någon anledning var det av någon form barmhärtighet. Fråga mig inte hur det går ihop. Tillslut så gav jag den jagande hunden tillåtelse att avsluta det hela. Jag nickade åt den jagande hunden. Den fortsatte att nafsa försiktigt i den andre hundens ben och tillslut så föll den ihop. Då den fallit ner på marken liggande på sidan så nosade den andre hunden på den och jag gick fram och strök hunden. Jag grät floder, och var så ledsen då jag bara kunde konstatera att den sakta gav upp andningen, drog sitt sista andetag. Jag är ledsen ännu... Mycket ledsen...
VILL inte fatta sådana beslut i riktiga livet, nej, nej, nej.

Har överhuvudtaget drömt konstigt på sistone. En massa konstigt resande. Mest med bil, men även gående och till och med raket. Ibland har det varit jag som rest, ibland någon annan, t.ex Åsa. Det har varit strul. Bilar har inte fungerat som de ska. Inatt var jag tvingad att fara åt flera håll samtidigt. Konstigt nog fixade jag det på något vänster???? Stressiga, starka drömmar.

Nu längtar jag efter en lugn, hoppfull och till och med gosig dröm.


Sov gott (ikväll alltså, för nu är han bara 20 i tolv på dagen), och dröm väl.


Skulle behöva semester. Men de får jag inte i år iaf

onsdag 3 juni 2009

Lätt med en bultsax

Har ni någon gång tänkt på hur lätt det är att knipsa av ett lås med en bultsax? Är det lönt att låsa cykeln överhuvudtaget.

Har gått mycket på sistone, men blivit så konstigt slut. Inte dålig kondis slut, utan på något annat sätt, mystiskt.