söndag 24 november 2013

Mitt subjektiva hjärtas vet, om objektivitet.

Mitt vet (som är subjektivt), drar slutsatsen att vi upplever allt som sker genom våra känslor (Vilket den norska filosofen Arne Naess hävdade i sin bok livsfilosofi.
Den förmodliga enda möjligheten som finns till att vi inte upplever något subjektivt är att något som sker inte berör oss det minsta emotionellt. Men gör en händelse inte det så var den så totalt ointressant för oss att vi inte reflekterade över den. Och om vi inte reflekterat över något så varken kan vi, eller vill vi göra en subjektiv bedömning som vi kan föreställa oss som objektiv. Så därmed stängdes även det fönstret, den möjligheten att kunna utföra en rent objektiv bedömning.
Det intressantaste med att konstatera att våra fenomenologiska upplevelser alltid är subjektiva är att känslor till viss del är påverkbara. Att vi kan (dock genom träning, genom mental disciplin eller genom att använda sig av en artefakt (som man tror hjälper en, eftersom allt för få tror att de själva har kraften att styra sin subjektiva reaktion då något sker (t.ex. kan en religiös tro vara det som en individ använder som artefakt))), kan välja att se positivare på det som sker i våra liv, o i samhället. O därmed uppnå något som Arne Naess kallade en högre grundton i vårt känsloliv (alltså så kan även en tro, t.ex. religiös som troligen är felaktig vara positiv för en individ. Precis som att det för många individer är positivt att inbilla sig att de inte gjort det som de gjort då de utfört en handling som de själva och andra anser vara omoralisk. Eller så inbillar sig personen att den person de utfört den omoraliska handlingen emot gjort något, eller av någon anledning har lägre värde (t.ex. genom fördomsfulla eller rasistiska föreställningar), som gör att att det blir mindre omoraliskt att utföra en omoralisk handling emot den).

Så därför kan varken pessimisten eller optimisten hävda att de har en realistisk syn på verkligheten, men optimisten kan dock hävda att dess subjektiva till viss del valda synsätt gör att den upplever mer av det som sker i dess liv positivare, o är därmed troligen lyckligare(den slutsatsen drar i alla fall mitt subjektiva vet).

SÅ FÖLJ ERA SUBJEKTIVA HJÄRTAN! (i detta fall symboliserar hjärtat såväl kärleken som godheten, och vill säväl dig själv och andra väl), mitt subjektiva hjärtas vet vill iaf önska er alla väl.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar