söndag 24 februari 2013

I affekt.

När man upplever starka känslor såväl positiva som negativa är det lätt att hamna i affekt. Att inte se klart o missa detaljer, vilket kan skapa en åtminstone mer eller mindre modifierad bild.

Ju mer sårad/glad/arg/rädd eller vad de nu är för känsla det vid tillfället handlar om kan modifiera bilden mer ju starkare den är.
Det kan faktiskt räcka med att man är misstänkt gentemot något för att man kan skapa sig en felaktig bild, bli rädd för något som man inte behöver vara rädd för, eller tro något om någon som de inte gjort.

Orsaken till det kan ju vara att den man anklagar har gjort saker tidigare, och att man därför drar slutsatsen att det är den personen igen. Lite som i sagan när herdepojken skojar med byinvånarna och ropar att vargen kommer. Den tredje gången han ropar är vargen där på riktigt och ingen tror honom.

Jag minns en gång då jag fick ett mail som jag trodde skulle vara hur elakt som helst emot mig, o det var just så jag tolkade det då jag läste det i den affekt som den rädslan försatte mig i. Jag blev så sårad att jag tänkte sända tillbaka ett jätteledset mail. Men jag lätt bli i ett par dagar och då jag läste mailet igen insåg jag att det faktiskt var en inbjudan till försoning. Och så blev det, en försoning och vänskapen räddades.

Jag kan komma på fler tillfällen i mitt liv med liknande händelser. Kanske är det så att då man varit t.ex. mobbad att man oftare ser tecken på att någon vill en illa än vad man skulle göra annars. Precis som när man misstänker någon för att de gjort något emot en förut.
Det är så synd för det blir oftare svårare att reparera då man agerat i affekt, det man gör i affekten kan bli ett bevis för den andra sidan att det de påstod är sant fast det inte är det.

När man sedan i efterhand, då man inte är i affekt längre ser de där detaljerna som är felaktiga i ens bild, ja då finns tyvärr ibland inte möjligheten kvar att bevisa att så var fallet. För den som t.ex. skojade att förklara för den som tidigare varit mobbad att de inte menade o kränka den, eller för den som blivit felaktigt anklagad för något som den inte gjort att de inte gjort det. Vilket också kan medföra att den eller de som verkligen gjorde det kommer undan, och kan göra det om och om igen i vetskapen att någon annan kommer att få skulden.

Önskar att det vore möjligt, som filosofen Spinoza ville uppnå med sitt arbete om känslor, att vi skulle lära oss att ha sådan kontroll på vårat känsloliv att vi inte agerar då vi är i allt för kraftig affekt.

Då jag var nyklippt av den Irländska hårfrisörskan på Las Palmas så var jag i en sådan affekt pågrund av hur fin frisyr hon givit mig att jag tyckte att jag såg bra ut fast jag var hemskt rödbränd av solen. O i affekt  bad jag henne föreviga hur jag såg ut.
Hjälp!
Lär mig att uppnå kontroll Spinoza!

fredag 22 februari 2013

Fullmånehelg.


Varför längtar du mest då det är fullmånehelg
går du ut fast du ej vågar komma fram till mig.

För många renar har blivit ihjälkörda på vägen
så även om du skriker högt efter nya ögonkast
måste du först sopa upp vägsaltet du strött ut
innan hornbärarna flyttar sig från vår väg igen.

Varför längtar du mest då det är fullmånehelg
går du fram till dörren och knackar hej till mig.

torsdag 21 februari 2013

Förkylt


En liten bakterie
eller om det är ett litet virus
har nu i mitt bröst slagit bo
den krafsar i min hals
och min röst är skumt hes

Den spränger i mina bihålor
och mina muskler ömmar stelt
jag vill helst bara ligga i sängen
men inget ska hindra mig
från att jobba imorgon

För jag vill ge mina elever
mer möjligheter i livet
och hoppas på att jag
åtminstone något litet tips
kan ge dem på vägen.torsdag 14 februari 2013

Två fjärilar dansar

Två fjärilar dansar i solskenet
i en spiral uppåt emot himlen
din med de vackra röda vingarna
min med den klargula teckningen

Två tvillingsjälars hårstrån virvlar
slingrar sig runt varandras strån
i en vild elddans som dem binder
bygger en bro mellan varandra

En bro på vilken det växer upp grönt gräs
där fjärilarna kan slå sig ner och vila stilla
där späda fjärilar födds mellan grässtråna
flyger upp åt alla håll och sprider solljusetEn liten men modig blomfluga
som på deras armar vandrar
ryter till så att de båda förstår
att det är dags att stanna till

Om ni inte slutar kan jag bli ivägblåst
inte flyga mellan blomkronorna mera
inte sprida livets pollen åt er nå mera
bli krossad av det räddsårade viftandet


Två fjärilar dansar i lägereldens sken
i en spiral uppåt emot stjärnnatten
din med de vackraste röda vingarna
min med den klargulaste teckningen

Två tvillingsjälars själtrådar vilar
slingrar sig runt varandras öden
i friden som deras strån bundit
smeker livet som freden skapat


Två fjärilar dansar runt varandra
deras vingar tar de de två uppåt
emot himlen i en spiral av färger
när de varandra hjälper att flyga
En gul Tiger, Longwing,  Heliconius  Ismenius Perching,
Röd brevbärare, Heliconius Erato, Lativitta

söndag 10 februari 2013

Jag tror på dig och mig

Jag möte dig i mörkret
du sa det var försent
fast skriken hade tystnat
allt som vi haft började blekna bort

Vem sa någonting om regnet
om bitterhet och lögn
vem talade om hösten
när sommar ljus såg oss som i en dröm

Jag tror på dig och mig
att vi kan förstå varann
igen
Jag tror på ögonblick
vi inte får missa
och glömma dom sen

Säg minns du vem jag var då
en gång för länge sen
så om du tänker gå nu
kom ihåg då att jag förblir din vän

Jag tror på dig och mig
att vi kan förstå varann
igen
Jag tror på ögonblick
vi inte får missa
och glömma dom sen


Jag tror på dig och mig
att vi kan förstå varann
igen
Jag tror på ögonblick
vi inte får missa
och glömma dom sen

vi inte får missa
och glömma dom sen

fredag 8 februari 2013

Jag vill att ni har det väl

Jag önskar er alla, alla ni som ska på party, på en skoj fest, att alla ni som ni träffar på någon kan, att ni kan lita på att de är snälla med er.

Jag hoppas att alla ni som ska på puben, ut o dansa, eller bara vill ut o träffa folk som ni möter, att ni träffar på sådana som är hyggliga emot er.

Jag vill att ni som ska på middag, sitta o prata med vänner, eller tar en bastu får göra det tillsammans med vänner som inte glömmer eller struntar i er sen.

Jag hoppas att ni som tar taxi hem tillsammans, som åker  i ett gäng, eller ska på en sådan där efterfest som jag aldrig varit på, att alla ni möter sådana som behandlar er väl.

Jag önskar att de som säger något snällt till er menar det o inte bara ljuger, att de som ni anförtror er till inte skvallrar o förstör för er, vågar stå för vad de sagt till er då andra tycker annat, eller hånskrattar åt er, att de som ni bryr er om försöker uppfylla era önskningar och att de inte är så stora på sig att de gör det som de tror att de vet är bäst för er, utan att de ber för er , försvarar er och agerar för att det ska bli som ni vill, som riktiga vänner gör.

Jag önskar att ni inte ska måsta vara rädd för att någon gör er illa, att någon ska mobbar er, kränker er eller till och med sviker er, inte kan stå för vad de sagt till er, höjer sin röst till ert försvar då andra attackerar er som riktiga vänner gör, att de inte ljuger om er,  för er, ljuger om vad som hänt och händer för att de är rädda för att de kan förstöra för dem själva, inte klarar av att vara ärliga emot er och andra, utan bara utövar den makt de har över er för att ni är snälla och inte vill göra någon illa, eller hämnas.


Jag vill att ni har det väl.

torsdag 7 februari 2013

En intressant observation (kanske)


Det är verkligen vackert efter vägarna nu då man är ute och kör. Det är bara lite synd att jag av någon anledning blivit mer bilrädd. Vet inte om det har med bilolyckan för ca 3 år sedan och att jag sedan dess kört lite bil fram tills jag köpte den nya nu. Eller om jag bara håller på att bli en sådan som gubbkör bilar, det är inte roligt då andra bilar ligger och nosar bakom en och bara väntar på att få köra om.
Då bilen lättar blir jag stel, det är helt klart jobbigt. hjärnan har ju en tendens att överreagera då vi blir tvärrädda, och ibland även då vi är rädd för något ständigt. Det blir som ett ständigt hot som hänger över våra axlar, en klump i magen. Och jag är alldeles slut då jag kört till jobbet eller hem.

Så även om det är oerhört vackert denna snörika vinter, så är det inte någon skön upplevelse att köra. Längtar till våren.

Om jag inte kommer att köra fast mig i lera förstås, som här våren 2002.