måndag 11 januari 2010

Skillnaden mellan att bara leva på och att verkligen vilja något…

Ligger hemligheten med lycka i att sträva efter något man vill? Att uppnå det man vill? Och verklig lycka att uppnå något man vill som man slagit sin panna blodig för att uppnå trots att det verkade omöjligt att uppnå?

Det är troligt att individer har olika mål med sina liv under sina liv. I alla fall så har de olika syften med det de stävar efter under olika perioder. Är det så att det finns något övergripande syfte som vi inte mer än möjligtvis i vårt under medvetna har en aning om så är det målet svårt att ta på. Bilologiska, andliga eller andra mål som vi inte kan mer än tro om.
En person kan leva på, fatta rationella beslut och agera någorlunda rätt i de flesta situationer utan att ha något direkt syfte. En person kan också ha ett klart mål och ett direkt syfte att uppnå något med det som de gör.
Ett problem med det vi vill, är att det ibland är mer eller mindre möjligt att uppnå. Det finns de som bara anstränger sig om det kan anses vara troligt att de når målet (något som många anser vara intelligent men samtidigt lite tråkigt, typiskt en anpassad Svensson), och de som stångar pannan blodigt för att nå ett ouppnåeligt mål (galningar, fanatiker, obotliga romantiker).
Orsaken till varför vi anstränger oss olika mycket har två orsaker att göra:
Vår förmåga/möjlighet att kunna avgöra om vi kan lyckas,
Hur stark vår vilja att lyckas är.
Om vi kommer fram till vad som behövs för att uppnå något och har så pass mycket vilja att lyckas att vi anser att de är värt ansträngningen, så försöker vi.
Viljan är kanske dock det mest avgörande. Är det inte roligare att sträva efter något vi vill?

Ibland finns det dock de som rationellt kan räkna ut att något i princip är omöjligt att uppnå, men vill så mycket att de inte kan låta bli att försöka en då, och aldrig ger upp. Det är de som slår pannan blodiga mot väggen, det är de som vi kallar tokiga, fanatiker, obotliga romantiker. Det är de som verkligen tycker om något/någon…
Och är det inte dom som verkligen blir lyckliga om de lyckas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar