fredag 8 april 2011

Livscoaching

- Lycka är vägen till framgång.
Med de orden inledde Eva Lager sitt föredrag på PRO lokalen i Skellefteå onsdag den 7 april. Eva som är certifierad livscoach var inbjuden av föreningen Livsrummet för att berätta om hur livscoacher hjälper sina kunder att finna de möjligheterna vi har att gå vidare.
- Många av oss tror att vi kan finna lyckan om vi lyckas med det vi vill. Få det där jobbet, vinna den stora summan o.s.v. Men allt tyder på att de som redan är lyckligare drar till sig mer positiva händelser. Du drar lättare till dig det som du utstrålar.
Eva som har haft ett händelserikt liv och fått kämpa för att nå dit hon är idag använde sig av ett par av de klassiska antika filosofernas idéer för att få fram sitt budskap.
- En livscoach ska inte ge svaren, de ska ställa frågorna som får den coachade att finna svaren.
Precis som i den såkallade födelsetekniken som Sokrates använda sig av för att finna de svaren som Platon hävdade att vi alla har inom oss redan innan vi föddes.

Kvällen gav mig mycket att tänka på. Och jag erkänner även att den väckte en del av de insikter som jag tidigare kommit fram till, men som fastnat en bit ner i den gyttjan som livet ibland skapar.
Som utbildad filosof är jag van att granska allt kritiskt. Det är ju det som filosofer gör, granska kritiskt inte påstå sig ha svar eller veta sanningar. Helt enkelt filosofer ska göra som Sokrates eller livscoacher gör, ställa frågor. Filosofer ska ställa frågorna även om de som äkta filosofer bör vara kritiska även mot Sokrates och Platons påståenden om att vi redan har svaren. Redan Sokrates lärjunge och Platons kollega Aristoteles kritiserade tanken på att vi kan ha medfödd kunskap.

Men mitt i alla mina kritiska granskande tankar kändes det som att det låg någon sanning i att ifall vi arbetar med att ha en så stabil lyckokänsla inom oss som möjligt på vägen, det som den norska filosofen Arne Naess kallar att ha en så hög grundkänsla i vårt känsloliv som möjligt, så blir det bättre. För oavsett om vi uppnår de där framgångarna vi vill uppnå eller inte så tjänar ingen av oss på att inte göra det bästa av vägen emot dem, att gå omkring o deppa tills vi eventuellt uppnår vårt hjärtas önskningar.
Och jag är också benäggen att tro på att vi lättare attraherar framgångarna om vi utstrålar mer lycka, kanske mest då det gäller den kanske viktigaste delen av lyckobegreppet, kärleken. För om vi bara utstrålar olycka och elände blir vi knappast attraktivare. Och även om det var så att vår mamma o pappa brydde sig mest om oss då vi var som mest ledsna så är det inte så att ständig ledsenhet gör att ens hjärtas önskningar söker upp en. Om du går in och strålar positivt där din önskan kan uppfyllas så ökar nog chansen till framgång. Och även om du inte når hela vägen fram så mår du då bättre och de människor som finns där får en positivare syn på dig vilket kan vara en fördel om chansen åter dyker upp.

Lycka till på er alla under er lyckliga väg emot framgången.

1 kommentar:

  1. Tack Lars. Kul att bli omnämnd i din blogg. Det glädjer mig att min föreläsning sådde några frön =) Har skickat ett meddelande till dig på FB ang din dröm...
    Du vet väl vad som sägs...
    Optimisten har kanske lika ofta fel som pessimisten - men mycket roligare =)
    kramis

    SvaraRadera